Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Suzuki Rider R150 Fi, Polisi mengharamkan Penjualanya karena terlalu kenceng !!.....

Pasar Moped Dimalaysia lagi Ndak bebas nie bro, terutamanya kepada pemilik motor dengan model Suzuki Raider R150 Fi, Yamaha Y16ZR dan juga SYM VF3i 185. Menurut laporan terkini dari laman berita Free Malaysia Today. Ketua Polis Negara (KPN) yaitu Acryl Sani Abdullah Sani mengharamkan unit model diatas untuk ditindaklanjuti agar tidak dijual.
Memang sedikit gila Suzuki di Malaysia contohnya Suzuki Raider R150 Fi 2022 yang mampu melaju dengan maksimum sampai 165 km/j dalam keadaan standard. Sebab inilah, KPN telah menyarankan @ moped berkecepatan  tinggi diharamkan jualannya, dengan alasan motor jenis itu powernya melebihi batas mesin 150cc terus gimana pabrikan bertindak ? Apakah di suntik powernya atau bagaimana, hingga saat ini belum ada informasi lebih lanjut

Berikut ialah pernyataan laporan yang disiarkan oleh FMT :

Saranan Acryl Sani itu adalah susulan pendedahan beberapa portal berita automotif tempatan yang melaporkan keterujaan peminat permotoran terhadap motosikal tersebut.

Ia selepas tersebarnya video mengenai model keluaran terbaru, iaitu Suzuki Raider R150 Fi, juga dikenali dalam kalangan peminat motosikal sebagai ‘Si Belang’, yang mencecah kelajuan 177 km/j melalui ujian terkini mesin “dyno”.

“Kenderaan (kapcai) seperti ini wajib diharamkan di Malaysia (kerana) tidak ada relevensi kelajuan 177 km/j di jalan raya sedangkan had laju maksimum adalah 110 km/j (di lebuh raya),” tegas Acryl Sani.

Menerusi ujian teliti pada mesin “dyno”, motosikal kapcai yang dipasarkan dengan harga RM8,173 (tidak termasuk cukai jalan dan insurans) itu, menunjukkan ‘Si Belang’ mampu merekodkan kelajuan maksimum antara 150 km/j hingga 160 km/j.

Kutipan : Arena Motosikal 

Larangan ini jelas tidak akan 100% di setujui oleh pihak kerajaan Malaysia, mungkin akan ada regulasi berlanjut, menyuntik motor ini agar powernya lebih rendah ?.....gimana tanggapan kalian bro ?

1 komentar untuk "Suzuki Rider R150 Fi, Polisi mengharamkan Penjualanya karena terlalu kenceng !!....."